Regelmatig lezen we hoe de krappe arbeidsmarkt tot grote personeelstekorten leidt. Toch komen veel mensen niet aan een baan. Kennelijk geldt die krapte op de arbeidsmarkt niet voor alle branches en functiegroepen. Online marketeers hebben banen voor het uitzoeken, maar administratief medewerkers zitten zomaar maanden thuis. In dit artikel leer je waarom dat is en waar de kansen liggen.
Wat is een krappe arbeidsmarkt?
Wat is nu precies de betekenis van deze term? We spreken van krapte op de arbeidsmarkt als de vraag naar werk groter is dan het aanbod. Werkgevers hebben dan veel vacatures die ze niet kunnen vullen. Oftewel: er staan posities open en ze moeten meer hun best doen om goede krachten te werven.
Kortom, die krappe arbeidsmarkt is heerlijk voor werkzoekenden?
Wel als jij een baan zoekt in een sector waar die krapte op de arbeidsmarkt heel erg voelbaar is. Ben je bijvoorbeeld een robotics-engineer of een artificial intelligence-specialist, dan liggen de banen voor het oprapen. Werkgevers doen dan van alles om jou naar hun bedrijf te halen en te voorkomen dat je naar een concurrent stapt. Dat merk je bijvoorbeeld doordat ze een betere beloning bieden of allerlei extra’s, zoals bonussen of een auto van de zaak. Wat dat betreft gelden op de arbeidsmarkt gewoon de wetten van vraag en aanbod; hoe minder mensen er zijn met jouw vaardigheden, hoe krapper de markt en hoe hoger je salaris.
Maar die krappe arbeidsmarkt is dus niet voor iedereen krap?
Nee zeker niet. We hebben tegelijkertijd te maken met een krappe en een ruime arbeidsmarkt. In laatstgenoemde categorie zitten de banen waar momenteel veel minder behoefte aan is, zoals secretarieel medewerker, archiefmedewerker, of baliemedewerkers bij een bank of postkantoor. Die staan bovenin een UWV-lijst van beroepen waar het aantal werklozen of afgestudeerden fors groter is dan het aantal openstaande vacatures. In dat geval solliciteer jij als werknemer dus met veel anderen op dezelfde baan, met als gevolg dat je vaker achter het net vist. Ook zullen de salarissen en extra’s in deze ruime arbeidsmarkt minder aantrekkelijk zijn.
Waar zit dan wel de krapte in de arbeidsmarkt?
Volgens de UWV Arbeidsmarktprognose 2019-2020 gaan de meeste vacatures ontstaan in de detailhandel, zorg en welzijn en horeca. Het researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht ziet de komende jaren de beste kansen voor gediplomeerden uit de techniek en ict, onderwijs en gezondheidszorg op bachelor- en masterniveau. Onlangs liet ook onze eigen Peter Olsthoorn zien waar de krapte zit met een artikel over de kansrijkste banen van 2020. Hij verwijst naar The Jobs of Tomorrow: LinkedIn’s 2020 Emerging Jobs Report. De echte groei zit volgens Olsthoorn in alles wat met data-analyse van doen heeft.
Bron: intermediair
Leave A Comment